Nieuws

Invoering Verklaring Omtrent Gedrag

Het bestuur van Rohda Raalte vindt de zorg voor een veilige sportomgeving voor iedereen essentieel. Om die reden staat beleid over ongewenst gedrag zoals seksuele intimidatie, discriminatie en kleine criminaliteit bij ons hoog op de agenda. Ongewenst gedrag in de sport komt helaas vaker voor dan men denkt.

vog

De Verklaring Omtrent Gedrag (kortweg VOG genoemd) wordt bij steeds meer sportverenigingen aangevraagd voor hun vrijwilligers en betaalde krachten die voor hun functie werken met kwetsbare groepen als minderjarigen of anderszins een functie binnen de verenigingen vervullen.

Een VOG is een verklaring van het Ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt, dat het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel zoals het verkrijgen van een nieuwe baan of het werken met minderjarigen bij een sportvereniging. Het geeft meer zekerheid over het verleden van personen en vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij de vereniging kunnen uitoefenen.

Het aanvragen van een VOG kan dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan een veiliger sportklimaat. Daarom heeft het bestuur onlangs besloten om het aanvragen van de VOG bij onze vereniging in te voeren. Wij zien dit als een belangrijke preventieve maatregel. Wanneer de vereniging u vraagt om een VOG te overhandigen, dan is dat een teken dat wij de veiligheid van onze leden serieus nemen. In het komende seizoen zal dit in uitvoering worden genomen.

Het is één van de maatregelen die al zijn genomen (instelling vertrouwenspersoon) dan wel in ontwikkeling zijn (gedragscode/gedragsregels) waarin de normen en waarden die binnen onze vereniging gelden, tot uiting komen.

Voor jou geselecteerd

Naar boven