Nieuws

Rohda Raalte JO13-1: Het proces is de basis voor het succes van de spelers

Zaterdag begon Rohda Raalte JO13-1 om 11.30 uur op Sportpark Tijenraan aan haar tweede competitiewedstrijd tegen Alcides JO13-1. De competitie is geweldig om te spelen, maar het team- en leerproces van de spelers staan centraal. Dit leerproces startte al in juni.

Doelpunten Rohda Raalte TV:

Rohda Raalte JO13-1 begon in juni met een nieuwe groep aan de 3-weekse voorbereiding met trainingen en wedstrijden. Juni stond vooral in het teken van kennismaking, teamafspraken maken en een goede teamsfeer creëren. Al snel bleek dat JO13-1 een team is met veel verschillende kwaliteiten. Daarnaast zitten er talentvolle meiden in JO13-1, die zich prima tussen de jongens staande houden en de jongens beter maken.

Ook aan de ouders werd er in juni een presentatie gegeven door de staf van JO13-1. Op deze manier leerden de ouders de staf kennen, de regels werden duidelijk gemaakt aan de ouders, de manier van voetballen en opleiden gedeeld, de verwachtingen van beide kanten aangegeven en het programma voor het komende seizoen werd bekend gemaakt. Plezier in het voetbal moet de basis vormen, want dat leidt tot betere voetballers en mooie prestaties.

Na de zomervakantie mochten de spelers zich op maandag 8 augustus eindelijk weer melden bij Rohda Raalte voor de eerste training van het seizoen 2016-2017. Samen met JO13-2 werd er de eerste week getraind en een uitdagende wedstrijd gespeeld. De focus lag tijdens de voorbereiding op het proces en er werd stapsgewijs toegewerkt naar de competitie. Op een positieve manier kregen de spelers verschillende handvaten aangereikt om verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen, problemen op te lossen in het veld en keuzes te maken die zorgen voor mooie momenten en attractief voetbal, zoals we dat bij Rohda Raalte willen zien.
Met veel lef en uitgaande van de technische vaardigheden van de spelers van JO13-1 is het de bedoeling dat er aanvallend voetbal wordt gespeeld met veel ruimte voor creativiteit en het nemen van verantwoordelijkheid.

Tijdens de eerste competitiewedstrijd bij en tegen Sparta Enschede was het goede voetbal op de ‘Rohda-manier’ niet altijd zichtbaar, maar werden er wel geweldige goals voorbereid en gescoord door technisch hoogstaande acties. De 1-0 achterstand werd ongedaan gemaakt en omgezet in een 1-5 winst. De winst vindt de staf niet het belangrijkste, maar wel hoe de spelers omgaan met tegenslag. Want tegenslag creëert karakter en maakt je sterker.

Op zaterdag 10 september mocht JO13-1 om 11.30 aantreden voor haar tweede competitiewedstrijd tegen Alcides JO13-1. De voorbereiding richting de wedstrijd was misschien nog wel mooier dan de wedstrijd zelf. Aan elke wedstrijd koppelt de staf van Rohda JO13-1 thema’s om de spelers te ontwikkelen. Deze week waren de thema’s gekoppeld aan de manier van spelen van Alcides. Rugdekking geven en hoge ballen verwerken stonden onder andere centraal en daar is tijdens de drie doordeweekse trainingen aandacht aan besteed.

De eerste 20 minuten van de wedstrijd speelde JO13-1 erg goed, zowel verdedigend als aanvallend. Voor elke wedstrijd wordt er een bespreking gehouden, waarin de verdedigende en aanvallende taken worden besproken. De start was perfect en de afspraken werden erg goed uitgevoerd. Natuurlijk is er altijd veel ruimte voor creativiteit en verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid namen de spelers en dat leidde tot een 3-0 voorsprong bij rust.

Een hele opgave is het om het niveau van de eerste helft vast te houden. Tijdens de rust kregen de spelers diverse handvaten mee om het spel door te zetten en op zoek te gaan naar de 4-0. We willen immers aanvallen en doelpunten maken. Al snel bleek dat Alcides heel anders de kleedkamer uit was gekomen en al snel het initiatief nam. Zij kwamen dan ook terug tot 3-1, waarna JO13-1 grote kansen kreeg op 4-1. Die kansen werden niet gescoord en aan de andere kant nam de druk op het doel van de keeper van Rohda toe.

Verder dan 3-2 kwam Alcides niet en dat zorgde voor veel euforie bij de spelers van JO13-1. De spelers werden toegejuicht door de supporters en in de kleedkamer werd het Rohda-lied gezongen. Er was een geweldige teamprestatie neergezet tegen een prima ploeg uit Meppel. Het proces stond centraal.

’’Succes is een proces. Tijdens de reis worden er soms stenen naar je gegooid, maar die zet je om in mijlpalen.’’ Sachin Tendulkar

En zo is het! De staf bewaakt het proces om te zorgen voor succes bij de spelers. Deze stenen heeft JO13-1 overleefd en met veel vertrouwen ziet het team de volgende wedstrijd tegemoet. Zaterdag 17 september wacht Tubantia JO13-1. Dan worden er weer nieuwe doelen gesteld om de spelers te ontwikkelen!

Voor jou geselecteerd

Naar boven