Nieuws

Jan Bootsveld schrijft voetbalhistorie

Eerste doelpunt in eerste offciële wedstrijd van het Walking football bij Rohda Raalte werd gescoord door Jan Bootsveld. Hieronder een verslag van Wim Grondhuis.

Vrijdagmorgen 17 september 2017
Het was nog vroeg, de bouwvakkers van het nieuwe Tijenraan waren amper een uurtje aan het werk, toen de eerste leden van het Rohda Raalte Oldstarsteam op de parkeerplaats van sportpark Tijenraan binnendruppelden. Mannen van 60+, waarvan een deel de gemiddelde leeftijd van 60 jaar al lang gelden hadden gepasseerd stonden, net als jaren geleden op elke zondagochtend vroeg, klaar om met hun team te vertrekken naar een uitwedstrijd. In dit geval meerdere uitwedstrijdjes tijdens het eerst “Walking Football-toernooi” in de de geschiedenis van Rohda Raale te Westerhaar/Vriezenveenschewijk.

En net als jaren geleden waren er heren bij die ondanks het vroege tijdstip van 8.15 uur (althans, vroeg voor deze leeftijdscategorie) al het hoogste woord voerden en er waren veel rustiger types die eerst nog wat tijd nodig hadden om goed wakker te worden. Maar één ding hadden ze met elkaar gemeen, iedereen was toch wel enigszins gespannen. Er kwamen vragen bij hen op als: Hoe zou het zijn, na zoveel jaren. weer eens een officieel wedstrijdje te spelen en zouden we nog meekunnen met die anderen, waarvan sommige teams al drie jaar geleden waren begonnen met Walking Football en waren de tegenstanders niet te zwaar met deelnemers, als “Old stars Heracles Almelo”, “Go Ahead Eagles” en de spelregels pasten wij die wel goed toe, of zouden we constant worden afgefloten door de arbitrage enz. enz.? Allemaal vragen waarop het antwoord tijdens het toernooi zou worden gegeven.

Om half negen was het zover en nam de reis naar Westerhaar een aanvang, alwaar om 10.20 uur moest worden aangetreden voor de eerste wedstrijd. Bij aankomst in Westerhaar bleek dat wij bepaald niet de eersten waren. Het was er al een drukte van belang en wij werden welkom geheten als oude bekenden. Vanaf het eerste moment was de sfeer prima en nadat er afgerekend was voor de lunch werden de kleedkamers opgezocht en even later stond het 1e Rohda Raalte Oldstars-team klaar voor de “strijd”. Dit keer nog niet gestoken in het rood/geel, maar in paars/witte outfit, beschikbaar gesteld door bouwbedrijf Koopmans uit Glanerbrug, Harry Meijer’s voormalige werkgever. Daarvoor langs deze weg nog hartelijk dank.

Vervolgens klonk het allereerste officiële fluitsignaal voor, de eerste wedstrijd ooit, van een Rohda Raalte-team, in het Walking Football. Zowaar een historisch moment in de zo roemruchte geschiedenis van de rood/gelen. Een wedstrijd waar lang naar was uitgekeken.

1e wedstrijd: Rohda Raalte OldStars – Rood Wit Veldhoven: 1-0
Tijdens de eerste wedstrijd bleek, dat wij met deze tegenstander goed uit de voeten konden. We waren zeker niet de mindere. Er waren technische hoogstandjes te zien, goede combinaties en goed positiespel. Bovendien wist men zich goed ín te houden voor wat betreft het rennen met of zonder bal. Het HTT-gehalte (Hakkie, Tikkie, Truckie) was met name in deze wedstrijd in hoge mate aanwezig. En dan moet ik één man met naam en toenaam noemen: Jan Bootsveld! Hij scoorde op formidabele wijze de 1-0 (de latere eindstand) en schreef op die manier Rohda Raalte-geschiedenis. Hij is namelijk de eerste speler in de historie van Rohda Raalte die een doelpunt maakte in het Walking Football. Jan van harte gefeliciteerd. Jammer dat wij daarna nog legio kansen kregen om de voorsprong nog verder uit beiden, maar helaas. Ondanks schoten op paal en lat lukte dat niet.

2e wedstrijd: BBF Borne Blijft Fit – Rohda Raalte OldStars: 3-4
In eerste instantie leek dit een tegenstander van een heel ander formaat. We kwamen al vrij snel achter met 1–0. Echter Jan Holterman was deze wedstrijd in vorm en nadat Jan al vrij snel voor de gelijkmaker had gezorgd was het toch nog niet gedaan met de weerstand van de Bornenaren. Jan Holterman liet vervolgens zien dat hij niet voor niets in de spits stond en zorgde voor de 1-2. Daarna werd het 2-2. Gerard Mars was vervolgens verantwoordelijk voor de 2–3, terwijl Fons Schutte tekende voor de eindstand van 2-4.De eindstand werd uiteindelijk 3-4.

3e wedstrijd: Rohda Raaltge OldStars – Oldstars Twenterand: 1-3
Met het nodige vertrouwen werd begonnen aan de 3e wedstrijd. Er was immers 2x gewonnen en met de toepassing van de spelregels ging het ook goed. Er was tegen ons niet vaker gefloten dan tegen onze tegenstanders. Maar het liep iets anders dan verwacht en zeker gehoopt. De oude voetbalsterren uit Vriezenveen lieten zien dat ze niet voor niets al drie jaren bezig zijn met het zo mooie Walking Football. Ze combineerden dat het een lieve lust was en met goed positiespel lieten ze zien hoe Walking Football moet worden gespeeld. Neen daar konden we niet (nóg niet) tegen op. We stonden dan ook al vrij snel met 0–3 achter. Vervolgen zorgde Ruud Geenen op prachtige wijze de 1–3. De eer was gered maar de volkomen terechte winnaar waren de Oldtars uit Twenterand 1-3.

4e wedstrijd:Rohda Raalte OldStars – Oldstars Heracles Almelo 0-0
Ondanks het feit dat het zelfvertrouwen, na het lesje in Walking Football, dat Twenterand ons had gegeven wel een deukje had opgelopen, werd toch weer met vol vertrouwen en met het nodige optimisme en enthousiasme begonnen aan de wedstrijd tegen de Almeloërs. Beide teams leken aan elkaar gewaagd. Er ontstonden kansen over en weer en na afloop van de wedstrijd stond er dan ook een uitslag op het scorebord van 0-0. Beide teams konden daar vrede mee hebben.

5e wedstrijd: Rohda Raalte – RSC Rossum: 0-4
Ondanks het feit dat we wisten dat de voetballers uit het schilderachtige Twentse Rossum gewoon goed moesten zijn (het waren immers de winnaars van het vorige toernooi) begon onze Oldstars kennelijk wat overmoedig aan de wedstrijd. Een beetje zo van, ach Rossum, dat moet toch wel lukken. Maar het lukte helemaal niet en we keken dan ook vrij snel tegen een 0-2 achterstand aan. Een achterstand die uiteindelijk resulteerde in een 0-4 nederlaag. We kwamen deze wedstrijd niet veel verder dan een verdedigende rol met hier en daar een sporadische uitval. Het leverde de grootste nederlaag op van het toernooi. Geen schande want RSC Rossum werd na afloop van het toernooi dan ook gehuldigd als wederom de winnaar van het toernooi. Een heel goed uitgebalanceerd team, waaraan af te zien is dat het team al langere tijd bezig is met Walking Football.

Lunch:
Daarna was er voor de deelnemers een eenvoudige doch voedzame lunch (soep met broodjes). Een gezellig samenzijn waarbij je in de gelegenheid was om ook eens kennis te maken met de andere teams. Ook werden tijdens de lunch de poulestanden bekend gemaakt en toen bleek dat Rohda Raalte met 7 punten moest strijden om de 5e en 6e plaats. Voorwaar geen slecht resultaat.

Wedstrijd om de 5e en 6e plaats: Rohda Raalte Oldstars – Rood/wit Veldhoven 1: 0-3
Het leek wel of bij de rood/gelen de lunch in de kuiten was gaan zit1ten. Men oogde die laatste wedstrijd namelijk lusteloos en moe. Net of men vond dat het allemaal wel mooi was geweest. Feit is dat we ook in die wedstrijd weinig te vertellen hadden. Daarbij dient wel te worden opgemerkt dat ook de scheidsrechter last kreeg van waarschijnlijk vermoeidheidsperikelen, want hij zag menig “renpartij” van de Brabanders over het hoofd, ”renpartijen” waar wel twee doelpunten uit voort kwamen. Uiteindelijk werd er met 0-3 verloren.

De finale, gespeeld tussen de Old Stars Twenterand en RSC Rossum, werd wederom voor de tweede achtereenvolgende keer, zoals hiervoor vermeld, door de Rossummers gewonnen. Een waardig winnaar. Na het eerste Walking Football-toernooi van de Rohda Raalte Old Stars kan vrij snel de navolgende conclusie worden getrokken.

Conclusie:
De eerste krachtmetingen van de “Rohda Raalte Oldstars” met andere “Walking Football-teams” is buitengewoon positief verlopen. Voor de eerste keer deelnemen aan een toernooi met in totaliteit 12 teams en dan een 6e plaats behalen is voorwaar een goed resultaat. Als dan bovendien blijkt dat je gerenommeerde teams als Heracles Almelo en Go Ahead Eagles achter je laat dan krijgt die eindklassering nog meer glas. Als bovendien blijkt dat in de poule alleen maar van de twee uiteindelijke finalisten werd verloren mag rustig gezegd worden dat die 6e plek geen goed, maar een prima resultaat is. Een resultaat dat naar de toekomst toe, de nodige verwachtingen wekt. Bovendien werden de spelregels over het algemeen goed gekend en konden we goed ”meekomen” met de tegenstanders. Kortom, dit smaakt naar meer. Misschien een eigen toernooi bij Rohda Raalte?

Tot slot:
Na afloop van het toernooi was iedere deelnemende vereniging aanwezig in het clubhuis alwaar de prijsuitreiking plaatsvond door een wethouder van de gemeente Twenterand. Door haar werd ook nog eens benadrukt dat bewegen zo gezond is voor met name de 60-plussers en ze prees dan ook het KNVB-initiatief voor met name deze doelgroep, teneinde te komen tot Walking Football. Na het nemen van één of meerdere alcoholische versnaperingen of iets fris werd toch wel enigszins vermoeid, maar vooral voldaan de thuisreis aanvaard. We hadden genoten van een fantastisch georganiseerd en sportief toernooi dat eigenlijk zonder enige wanklank is verlopen. Old Stars Twenterand hartelijk dank voor de uitnodiging. We laten ons graag weer uitnodigen op een volgend toernooi en wie weet tot ziens op een toernooi bij Rohda Raalte OldStars?

Wim Grondhuis,
Leider Rohda Raalte OldStars

Voor jou geselecteerd

Naar boven