Nieuws

Een nieuwe start bij Rohda Raalte

Vanaf dit seizoen werken we in de jeugdopleiding met een andere opzet. We hebben gemerkt dat we leiders en trainers intensiever willen gaan begeleiden. Om de begeleiding te verbeteren hebben we de jeugdafdeling opgeknipt in 3 delen en voor die 3 delen hebben we technisch coördinatoren aangesteld.

De verdeling is als volgt:

  • Onderbouw: F-league t/m jo10
    Johan Rambi en Paul Schrijver (tc-onderbouw@rohdaraalte.nl)
  • Middenbouw: jo11 t/m jo14
    Niek Hollewand (tc-middenbouw@rohdaraalte.nl)
  • Bovenbouw: jo15 t/m jo19 
    Ralph Mens, tevens Hoofd jeugdopleiding (HJO) (ho@rohdaraalte.nl)

Is er dan geen hoofd jeugdopleiding meer bij Rohda Raalte? Jazeker…die is er wel maar het takenpakket van de HJO ziet er anders uit dan dat we gewend waren. De HJO is nog steeds eindverantwoordelijk op het technische vlak en “bewaakt” de rood-gele draad door de hele jeugdopleiding. Van teamsamenstelling tot beoordeling jeugdtrainers en nog meer maar veel van de taken van de HJO zijn bij de technisch-coördinator komen te liggen.

Omdat Rohda Raalte een grote jeugdopleiding heeft is het belangrijk om dit met meerdere mensen in te vullen zodat dit niet bij 1 persoon ligt. Vanaf dit jaar is er dan ook een heel team TC maar ook OC’ers (organisatorisch coördinatoren). Met z’n allen zorgen wij voor een kwaliteitsinjectie en kunnen we gerichter en nog beter samenwerken als TC/OC.

Rood-gele draad

In de jeugdopleiding van Rohda Raalte hanteren we spelprincipes. Voor we ingaan op de spelprincipes in de praktijk, leggen we eerst uit waarom spelprincipes passen binnen onze visie op opleiden en voetballen.

Visie op opleiden:

  • Bij Rohda Raalte staat de individuele ontwikkeling van spelers altijd voorop.
  • Plezier, positiviteit en progressie (individueel en als team) vinden we de belangrijkste voorwaarden, om te kunnen leren en presteren.
  • Bij de onderbouw (t/m JO10) en middenbouw (JO11 t/m JO14) leggen we de focus op progressie boeken op individuele ontwikkeling. De groei van de spelers op technisch, creatief en sociaal vlak staat centraal.
  • Bij de bovenbouw (vanaf JO15) vinden we het spelen als team ook belangrijk worden en daarom mogen tactische aspecten en het presteren meer naar voren komen.

Het uiteindelijke resultaat:

Spelers die naar de senioren gaan, hebben op technisch,creatief, tactisch, sociaal-emotioneel, mentaal en fysiek gebied zoveel vaardigheden aangeleerd, dat ze kunnen voetballen volgens het herkenbare strijdplan van Rohda Raalte.

Visie op voetballen:

Het strijdplan van Rohda Raalte is herkenbaar, omdat we met alle teams steeds met dezelfde instelling het veld opgaan:

  • We voetballen met de intentie, om het spel te domineren.
  • In het team strijdplan benutten we de individuele spelers kwaliteiten volop.
  • Aanvallen en verdedigen doen we altijd met zijn allen.
  • Bij de teams die 11 tegen 11 spelen, voetballen we in een 1:4:3:3 formatie. In de onder- en middenbouw doen we dat in een vereenvoudigde vorm: een 1:3:1:3 opstelling (bij 8 tegen 8) en de dobbelsteen 5 opstelling (bij 6 tegen 6).
  • We willen graag winnen (winnaarsmentaliteit). Met die instelling stappen we het veld op.

Wat zijn nu eigenlijk spelprincipes?

Spelprincipes zijn de intenties, waarmee we bij Rohda Raalte voetballen binnen de verschillenden teamfuncties (aanvallen, verdedigen en omschakelen van verdedigen naar aanvallen en van aanvallen naar verdedigen). De principes geven duidelijk aan, wat er van spelers in spelsituaties wordt verwacht.

Vanaf het seizoen 2022-2023 werken we in de Rohda Raalte jeugdopleiding met spelprincipes. Deze principes zijn in een eerder stadium al in de beleidsplannen verwerkt, maar vooralsnog niet breed door vertaald naar de praktijk. De spelprincipes vormen de rood-gele draad (technische structuur) van de opleiding en zorgen ervoor, dat spelers en het technisch kader ‘dezelfde taal’ spreken.

Tot slot wil ik opmerken dat naast het ontwikkelen van spelers en het neer willen zetten van een prestatie, het spelplezier voorop staat. Spelers hebben zich aangemeld bij de voetbal, omdat ze er plezier aan beleven. Neemt niet weg dat we van mening zijn, dat genoemde punten hand in hand samen kunnen gaan, waarbij iedereen op zijn of haar niveau mag spelen.

Ralph Mens

HJO Rohda Raalte

Voor jou geselecteerd

Naar boven