Nieuws

Nieuwe opzet jeugdteams en de start van Rohda Raalte O-23

Met ruim 50 jeugdteams heeft Rohda Raalte één van de grootste jeugdopleidingen in de regio, iets om trots op te zijn. Iedere dag wordt er dan ook door vele mensen keihard en met enthousiasme gewerkt aan deze grote tak van onze club.

Doorstromen door de ‘voetbalpiramide’
Eén van de belangrijkste doelstellingen van Rohda Raalte is een goede doorstroming van eigen jeugdspelers naar het eerste elftal. Het is dan ook mooi om te zien dat we de afgelopen seizoenen steeds meer en vaker eigen jeugdspelers terugzien bij Rohda Raalte 1’, vertelt Jelko Wieferink (Technisch coördinator prestatievoetbal senioren).

Om deze doelstelling nog beter te bereiken vinden er een aantal wijzigingen plaats in de opzet van de jeugdteams, de zogeheten voetbalpiramide. We gaan komend seizoen starten met een (nieuw te vormen) O18-1 en een O23-1 elftal, die gaan beide spelen op divisieniveau. Daarnaast wordt er komend seizoen gestart met een O-16 leeftijdscategorie.

De doelstelling is de komende seizoenen met alle selectieteams vanaf de O-13 tot aan het eerste elftal op divisieniveau te spelen. Dit maak het onderstaande plaatje met de gewenste indeling voor het nieuwe seizoen 2023/2024, waarbij:

O13-1 speelt in de 1e divisie;

O14-1 speelt in de 3e divisie;

O16-1 gaat spelen in de hoofdklasse;

O18-1 gaat starten in de 6e divisie, of zal gaan spelen in 3e of 4e divisie bij O19-teams.

O23-1 gaat starten in de 4e divisie.

Waarom starten we met een O-23 elftal?
Het O23 team zal starten op 4e divisieniveau en is een volwaardig elftal dat zijn wedstrijden speelt op zaterdagmiddag. Dit team is toegevoegd aan de ‘voetbalpiramide’ om een belangrijke rol te vervullen in de doorstroming van onze eigen jeugd. Hoofd Opleidingen Ralph Mens is blij met deze nieuwe ontwikkelingen en licht het toe: “Je weet dat talenten van zeventien, achttien jaar soms langer de tijd nodig hebben om te wennen aan het seniorenvoetbal. De O23 gaat een belangrijke rol vervullen om de doorstroming te bevorderen”. Jelko Wieferink vult aan: “De stap van junioren naar seniorenvoetbal is niet te onderschatten. Met het O23 team willen we deze doorstroom vanuit de junioren naar het prestatievoetbal in de senioren bevorderen. Daarbij willen we talentvolle spelers een aantal jaren extra de tijd geven om zichzelf te ontwikkelen om vervolgens door te kunnen stromen naar ons vlaggenschip.

Er zal een nauwe samenwerking zijn tussen het O23 elftal en ons eerste elftal. Een goed voorbeeld hiervan is dat deze teams zoveel mogelijk identiek gaan trainen en dezelfde spelprincipes hanteren. Dit doen we om onze eigen talenten zo goed mogelijk voor te bereiden op de stap naar het eerste elftal. We merken dat de spelers die in aanmerking komen razend enthousiast zijn. Erg gaaf om te zien, want dit bevestigt dat er een juiste keuze gemaakt is. Het team O-23 als kraamkamer voor Rohda Raalte 1.”

De inrichting van de vernieuwde ‘voetbalpiramide’
Maar hoe ziet dit er dan uit? Het nieuw te vormen O16-1 team zal bestaan uit spelers van O-16 en O-15, hierbij worden de meest talentvolle spelers van deze leeftijdscategorieën geplaatst in het team O16-1. Het team O15-1 gaat in de hoofdklassen spelen. Logischerwijs wordt O15-1 het ‘bouwteam’ en springvijver voor O16-1. Hetzelfde geldt voor O17-1, zij worden de springvijver voor O18-1. De meest talentvolle jeugdspelers zullen de komende seizoenen de stap van O18 naar O23 gaan maken. Wanneer je dit verhaal visualiseert ontstaat er een soort piramidevorm bij de selectieteams van de jeugdopleiding. Jelko benadrukt het belang van dit model; “Door de eenvoudige doorstroom is het makkelijker om talentvolle spelers op de juiste manier op te leiden, te behouden en te begeleiden naar Rohda Raalte 1. Zodat wij over een aantal jaren deze jeugdspelers terug kunnen zien op ons hoofdveld”.

Breed opleiden
Het gedachtegoed achter de piramide gaat verder dan de indeling van de teams. ‘Door breed op te leiden in de onderbouw en in de bovenbouw leeftijdscategorieën samen te voegen kunnen we spelers op een nog hoger niveau opleiden binnen onze eigen vereniging’, aldus Ralph.

Dat is de reden waarom er in de breedte van de vereniging een verdere professionalisering doorgevoerd is. Hoe? Door dit seizoen de teams uit de O-8 t/m O-14 dezelfde training aan te bieden onder begeleiding van een veld-coördinator voor alle teams. Dit gebeurt onder begeleiding van de Technisch Coördinatoren. Dit betekent dat kwaliteit bewaakt kan worden en dat daardoor alle teams een goede training aangeboden kan worden. Een mooie ontwikkeling van onze voetbaltak.

Plezier en waardering
Niet alleen het kunnen aanbieden van goede trainingen en kwalitatief goede opleiding binnen de jeugd van Rohda Raalte staat hoog in het vaandel. Ralph Mens vertelt: “Als een kind talentvol is, begeleiden we hem/haar om zich als voetballer maximaal te ontwikkelen. Als een kind minder talent heeft, dan krijgt hij of zij ook alle ruimte en mogelijkheden om zich als jonge sporter te ontplooien bij Rohda Raalte. Het gaat namelijk niet alleen om het benutten van voetbaltalent, winnen en de beste willen zijn. Ook plezier hebben met elkaar, je thuis en gewaardeerd voelen en met vriendjes en vriendinnetjes kunnen voetballen zijn belangrijke aandachtspunten. Waar we veel waarde aan hechten is dat ouders het gevoel hebben dat kinderen bij Rohda Raalte zich in een veilige sportomgeving bevinden.”

Een goed voorbeeld van de focus op plezier, waardering en een veilige sportomgeving is team AVI. Het team Aandacht Voor Iedereen is een aantal jaar geleden in het leven geroepen om een belangrijk onderdeel van voetbal aan te stippen: pedagogiek op het voetbalveld. Dit om een positief en veilig sportklimaat te kunnen creëren binnen onze club.

De (jeugd)trainers voor het seizoen 2023-2024
Richard Sollie, de huidige trainer van onze O19-1, in het bezit van UEFA-B, wordt volgend seizoen trainer van O23-1. Dit selectie van het nieuwe O23 elftal zal worden samengesteld door de technische staf van O23-1 in samenwerking met de Hoofd Opleidingen en de T.C.-prestatievoetbal senioren en zal bestaan uit 18 spelers en 2 keepers. De grootste talenten van Rohda Raalte, in de leeftijd van O18 t/m O23, komen in aanmerking voor dit team. De komende maand gaan we de indeling van dit team afronden.

Demy Goedkoop is als trainer aangesteld voor het nieuwe O18-1. Demy, in het bezit van UEFA-B, traint op dit moment ons O14-1 team in de 3e divisie. In dit O-18 team komen de beste spelers in de leeftijd van O-17 | O-19 jaar en zal bestaan uit ongeveer 16 spelers waarvan er maximaal vijf een leeftijd van O-19 mogen hebben.

Nick Witteveen is vastgelegd voor de nieuw te vormen O16-1. Nick is een oud-bekende bij Rohda Raalte en zal na een jaar afwezigheid zijn taak als jeugdtrainer weer oppakken. Nick is ook in het bezit van UEFA-B.

Jesper Spoolder, huidige trainer van onze o15-1, gaat volgend seizoen trainer worden vanO14-1. Jesper is in het bezit van UEFA-C.

Bart Otter is volgend seizoen nieuw bij Rohda Raalte. Bart is op dit moment jeugdtrainer bij vv Holten en maakt de overstap naar Rohda Raalte en gaat O15-1 trainen. Bart heeft veel ervaring als jeugdtrainer en is ook in het bezit van UEFA-C.

Een belangrijke doelstelling voor de Technisch Coördinatoren is om de komende maanden de andere teams ook van een goede trainer te voorzien. Hier wordt hard aan gewerkt. We kijken uit naar komend seizoen!

Wanneer er nog vragen zijn kunnen jullie altijd terecht bij Jelko Wieferink (tc-prestatievoetbalsenioren@rohdaraalte.nl) of bij Ralph Mens (ho@rohdaraalte.nl)

Voor jou geselecteerd

Naar boven