Samenstellers van De Bult

Een clubblad staat of valt dus met een redactie. Door de jaren heen hebben de nodige journalistieke types hun bijdragen geleverd aan De Bult. ‘Echte’ broodschrijvers als Benny Koerhuis, Lauk Bouhuijzen en Harrie Kiekebosch bijvoorbeeld, toentertijd alle drie werkzaam bij het Overijssels Dagblad. De foto’s kwamen uit dezelfde hoek, van OD-fotograaf Huub van Sabben. Eigenlijk was die krant een filiaal van De Bult. Bij Rohda Raalte ging het om het serieuzere werk, het Overijssels Dagblad was meer een hobby ernaast. Bart Kieft begon zijn carrière eveneens als redactielid van De Bult om later over te stappen naar RTV-Oost.

Maar ook pseudo-broodschrijvers als Hans Nijboer en Johan Kiekebosch, als freelancers bijschnabbelend bij het Overijssels Dagblad, naast hun ‘echte’ werk, leverden hun bijdrage aan De Bult. Vanzelfsprekend kent en kende De Bult vele redacteuren die geen directe verbintenis hadden of hebben met de ‘echte’ journalistiek: Rob van Dartel, Henk Nijhuis, Gerrit Jan Nijland en, niet te vergeten, de redacteuren van het eerste uur, Gerard van Mourik en Henk Woertman. Die laatste was overigens als directeur verbonden aan drukkerij Veldhuis. En die dubbelfunctie legde Rohda Raalte bepaald geen windeieren….

Jarenlang was Drukkerij Veldhuis de huisdrukker van De Bult. Ten tijde van het directeurschap van Henk Woertman bij Veldhuis was er vaak sprake van ongezonde bedrijvigheid voor De Bult. Maar Woertman streek elke keer weer over zijn roodgele hart en Rohda Raalte was weer voor een jaar verzekerd van De Bult. Eigenlijk kon dit niet blijven voortbestaan. Inmiddels wordt De Bult bij Sonodruk gedrukt. Daar zijn vanaf het begin duidelijke afspraken gemaakt. Dit resulteerde in een goede samenwerking van twee gelijkwaardige partijen. De Bult is geen ‘opvulprogramma’ meer in de drukkerij.

Benny Koerhuis vormde jarenlang samen met Geert Meijer de redactie. Geert’s opmerkelijke carrière bij De Bult begon in 1982. Hij schreef toen een artikel over zijn elftal, Rohda 11. Het verhaal kon er niet in één keer in. Zo kwamen ze er achter dat Geert Meijer aardig kon schrijven. Harrie Kiekebosch, Lauk Bouhuijzen en Benny Koerhuis zaten destijds ook in de redactie. In 1988 is Geert Meijer zelf tot de redactie toegetreden, verder bestaande uit: Bart Kieft, Benny Koerhuis en Johan Kiekebosch. Geert heeft het redactiewerk voor De Bult vanaf juli 1997 tot en met zijn ziekte in zijn uppie gedaan. Zo ook het interview met de voorzitter, ‘Presesproat’, heeft Geert in 1997 van Benny Koerhuis overgenomen. De voorzitter wordt hierin geïnterviewd en kan zodoende zijn persoonlijke en bestuurlijke ideeën prima kwijt in De Bult. Ook heeft hij de ‘ouderwetse’ voorpagina van De Bult altijd weten te behouden

Nadat Toon Metz een korte periode eindredacteur is geweest heeft Marcel Kloosterman met ingang van 2007 de eindredactie op zich genomen. Uit het gehouden lezersonderzoek in 2009 blijkt dat De Bult haar tijd nog lang niet heeft gehad en zeer gewaardeerd wordt binnen geheel Rohda Raalte. Wel is gebleken dat door de opkomst van internet, met rohdaraalte.nl, de nieuwswaarde van de berichten in De Bult is afgenomen. Mede daarom is er hard gewerkt aan een nieuwe formule voor De Bult.


De Bult: ‘Een bindende spreekbuis’

Deel 1: Voorgangers van De Bult

Deel 2: De moeizame start van De Bult

Deel 3: Bestuurlijke onafhankelijkheid

Deel 4: Bindende elementen

Deel 5: De Bult milder en algemener

Deel 6: Samenstellers van De Bult

Deel 7: De nieuwe generatie

Naar boven