Nieuws

Vernieuwde opzet JO8 pupillen

Het voetballen voor jongens en meiden in de leeftijdscategorie O8 is een voetbalfeest. Sommige spelers/speelsters staan voor het eerst op een echt voetbalveld, anderen hebben al voetbalervaring opgedaan in de F-league. 

De afgelopen periode is er veel gesproken over de O8 leeftijdscategorie door de technische stuurgroep van de pupillen. De sleutelvraag is: Hoe kunnen we zorgen dat alle O8 spelers/speelsters maximaal plezier kunnen beleven aan het voetballen bij Rohda Raalte en daarnaast voetbaltechnisch zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen? 

Er zijn veel 6 tegen 6 (5 spelers + 1 keeper) wedstrijden en trainingen geanalyseerd. De conclusie van de technisch coördinatoren en trainers is dat deze wedstrijdvariant voor de meeste spelers/speelsters in deze leeftijd nog te ingewikkeld is. Dit gaat ten koste van het spelplezier en de voetbalontwikkeling.  

 
Specifieke kenmerken O8 spelers of speelsters: 

  • Wil vooral spelen: een O8 speler of speelster komt naar Rohda om vooral te spelen. Te veel spelers om zich heen of te veel opdrachten kan het spelletje voor ze belemmeren. Vaak de bal aanraken en veel proberen te scoren is wat ze het liefste doen op deze leeftijd. 
  • Wil graag de bal hebben: spelertjes op deze leeftijd willen graag aan de bal zijn. Ze vinden het lastig om bijvoorbeeld vrij te lopen naar de ruimte. Daardoor ontstaat het welkbekende ‘kluitjesvoetbal’. 8 spelertjes in het veld zijn daarom genoeg om te zorgen dat de kinderen vaak de bal aanraken gedurende een training of een wedstrijd. 
  • Is gericht op zichzelf en werkt soms al samen: Er zijn uitzonderingen maar de meeste kinderen op deze leeftijd zijn vooral bezig om zelf een mooie dribbel te maken of een doelpunt te scoren. Het 4v4 spel zorgt voor hoge betrokkenheid zodat alle spelertjes beter kunnen worden in dribbelen en een doelpunt scoren (hogere kans op succesbeleving).   
  • Heeft weinig geduld en is snel afgeleid: bij het 6v6 zijn er 12 spelertjes (incl 2 keepertjes) in het veld. Als een spelertje een tijd niet aan de bal komt, is het op deze leeftijd snel afgeleid. Hierdoor komen de kinderen te weinig aan de bal en dit komt niet ten goede van de ontwikkeling van een voetballer of voetbalster. 
  • Heeft nog geen kracht en het overzicht om de bal weg te passen: spelertjes op deze leeftijd vinden het moeilijk om de bal weg te passen naar de ruimte of zien dit nog niet. U zult begrijpen dat de bal met het 6v6 spel vaak in het midden blijft liggen en de bal moeilijk verplaatst kan worden. Met het 4v4 spelletje is dit veel overzichtelijker en daarom beter toepasbaar voor de O8 leeftijd. 
  • Conclusie: De 4 tegen 4 wedstrijdvariant zorgt voor meer plezier en succesbeleving (meer balcontacten per speler, meer doelpunten en hogere betrokkenheid van elke speler). 

Nieuwe opzet seizoen 2020-2021 

De spelertjes gaan intern op vrijdagavond wekelijks wedstrijden spelen waarbij de 4 tegen 4 variant het uitgangspunt is. Ons doel is om rond dit interne toernooi meer voetbalbeleving te creëren. Aankomende periode gaat de technische stuurgroep pupillen hard aan de slag om het komende seizoen wekelijks een echt voetbalfeest te maken van deze vrijdagen. 

Voor de spelers/speelsters die qua fysieke voorwaarden en voetbaltechnisch al wat stapjes verder zijn en meer weerstand nodig hebben, wordt er de mogelijkheid geboden om (ook) op zaterdag in een O8 team te spelen in de regio. De ouders van deze spelers/speelsters worden hier volgende week per e-mail over geïnformeerd.   

Het doel van deze opzet is om onze jongste jeugd met maximale spelvreugde te laten voetballen bij Rohda Raalte. Daarnaast proberen we voor ieder individu het juiste podium te creëren om zodoende de ontwikkeling te bevorderen bij elke speler en speelster. De coördinatoren en trainers gaan wederom hun uiterste best doen om er een heel leuk voetbalseizoen van te maken!

Met vriendelijke sportgroet, TC pupillen Rohda Raalte 

Voor jou geselecteerd

Naar boven