Nieuws

Roalter Sportakkoord officieel gelanceerd

Het Roalter Sportakkoord is op vrijdag 18 september, de eerste dag van de Nationale Sportweek, officieel gelanceerd op het nieuwe beachcourt bij Sportcentrum Tijenraan. Met de handtekening van veel samenwerkingspartners is hiermee ook het startschot gegeven voor het uitvoeringstraject voor de komende drie jaar.

De doelstelling van het Roalter Sportakkoord is dat iedereen van 0-100 met plezier en zonder beperking kan bewegen en sporten. Tijdens twaalf verkenningsavonden waarbij alle dorpen in de gemeente zijn betrokken zijn actiepunten en verbeterideeën samengesteld die voor de hele gemeente opgepakt gaan worden. Benieuwd naar de inhoud? Kijk op www.sportbedrijfraalte.nl/sportakkoord.
Nationale Sportweek en Roalter Sportakkoord Tijdens de nationale sportweek van 18 t/m 27 september 2020 stonden meerdere sportthema’s centraal. Wij spraken sporters, vrijwilligers en partners uit onze gemeente over hoe deze thema’s verweven zijn in hun leven. Onderstaande interviews geven een mooie impressie van onze gezamenlijke ambities van het Roalter Sportakkoord.
De sportclub als ontmoetingsplek Sportclubs spelen een belangrijke rol als ontmoetingsplek. Iedereen verdient dan ook een sport of sportclub die bij hem of haar past en in elke buurt op dorp. Jos Elshof, voorzitter van SV Broekland, vertelt over het belang van de sportvereniging als verbindende factor in onze gemeente. Meer weten? Lees dan hier het hele artikel.
Sport en voeding Of je beweging nu bestaat uit voetbal, een flink stuk wandelen of een rondje hardlopen; alle vormen van bewegen zijn goed voor je. Leefstijlcoach Hadassa Rotteveel vertelt over het belang van gezonde voeding en sporten. Meer weten? Lees dan hier het hele artikel.
Ouderen: fit en vitaal blijven Oud worden wil iedereen, maar fit en vitaal oud worden is nog veel leuker! Sport en beweging helpen om in goede conditie te blijven en om sociale contacten te onderhouden. Wij spraken met sportdocent Ann Steenweg ( o.a. Heeten Sportief), die zich al ruim 20 jaar inzet voor beweging bij ouderen. Nieuwsgierig? Lees het hele artikel.
Inclusief sporten en bewegen

Meedoen aan sport en plezier hebben in sport is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is één van de thema’s van het Roalter Sportakkoord: inclusiviteit bij het sporten. Een beperking hoeft helemaal geen belemmering te zijn. Bekijk de video van Niek en Sanne.
Van jongs af aan vaardig in beweging Kinderen moeten kunnen bewegen, ook zeker op school. Ongeacht leeftijd en niveau. Het is een uitlaatklep tussen de dagelijkse lessen door, een aanmoediging om te gaan sporten en een basis om dit een leven lang met plezier te blijven doen. Lees het hele interview met onze collega Nick van Ommen, buurtsportcoach en gymleraar van Sportbedrijf Raalte.
Vitaliteit op de werkvloer Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé? Wij spraken met leefstijlcoach Maike Korte uit Heino over de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Lees het hele artikel.
Duurzaamheid en gratis begeleidingstraject voor sportclubs Sporten in een schone en veilige omgeving is een voorwaarde om maximaal te kunnen genieten en presteren. Verenigingen zijn zich daarvan bewust en bereid daaraan een bijdrage te leveren. SV Raalte en VV Heino zijn al jarenlang bezig hun verenigingen te verduurzamen. Wij spraken met voorzitters Rene van Dijk (SV Raalte) en Arjen Stegeman (VV Heino). Lees het artikel.

Om sportverenigingen te helpen bij verduurzaming is een gratis landelijke ondersteuningsregeling ontwikkeld t.w.v. € 2.000. Het NOC*NSF coördineert de uitvoer van deze ondersteuningsregeling. ENGIE is één van de partners die het begeleidingstraject voor sportclubs mag uitvoeren. Meer informatie.
Be Active

Sporten is een essentieel onderdeel van ons bestaan. Het maakt niet uit op welk tijdstip of op welke plek je gaat sporten. Er moet voor elke Nederlander altijd gelegenheid zijn om te bewegen. Iemand die dit als geen ander begrijpt is Edwin Ophof, eigenaar van Vital Centre in Raalte en Heino.
Outdoor

Nederland telt maar liefst 8,2 miljoen ‘ongeorganiseerde’ sporters. De helft van de Nederlanders wandelt in de natuur, 30% fietst er, en 30% sport in die omgeving. Wij spraken met topsport BMX’er Mitchel Schotman (CRT Raalte) en hardloper Niek Boom over het belang van buitensporten.
Inspiratie en kennis In Raalte is genoeg potentieel en velen zijn trots op de eigen club. Toch zijn er te veel eilandjes die niet samenwerken. Een belangrijk speerpunt van het Roalter Sportakkoord dat we meer verhalen, kennis en activiteiten delen om elkaar te helpen en te inspireren. Op de webpagina ‘inspiratie en kennis’ op www.sportbedrijfraalte.nl/inspiratie verzamelen we alle informatie en doen we een oproep aan allen om input aan te leveren en online te delen. Je vindt hier interessante subsidiemogelijkheden voor sportverenigingen van o.a. de provincie Overijssel.
En nu actie: uitvoering Roalter Sportakkoord 2020-2023

In het Sportakkoord zijn belangrijke acties en verbeterideeën benoemd waar partijen samen aan willen werken om nog meer inwoners met plezier te laten sporten en bewegen. Voor die uitwerking worden werkgroepen en projectteams samengesteld die dat onder aansturing van een regisseursteam bestaande uit gemeente, GGD, sportbedrijf en vertegenwoordigers van sportverenigingen en lokale organisaties samen gaan realiseren. In het najaar van 2020 starten we met de uitrol van alle ambities.

Wil je meedoen en/of meer weten over de verschillende projectgroepen neem dan contact op met de sportconsulenten van Sportbedrijf Raalte en/of kijk op www.sportbedrijfraalte.nl/sportakkoord.

Voor jou geselecteerd

Naar boven