Nieuws

De jongste Rohdajeugd volop in beweging

De kop is er af, het nieuwe voetbalseizoen is begonnen!

Sommige teams hebben in de zomer doorgetraind, andere hebben net hun eerste training achter de rug. Hoe dan ook, in de onderbouw wordt alweer volop voetbalplezier beleefd. Voor de lezer die het nog niet weet: de onderbouw is de leeftijdscategorie vanaf de F-league tot 10 jaar.

Plezier op het veld is het allerbelangrijkste. De lach op het gezicht van een jeugdspeler, daar doen we het allemaal voor. Wij geloven in een positieve begeleiding in de onderbouw. Het gaat dan om belonen van intenties niet of het goed of fout is gegaan, het geven van complimenten voor wat al lukt en vooral aanmoedigen bij het oefenen van nieuwe dingen. Dat zorgt voor een plezierige omgeving, waarin kinderen zich veilig voelen en zich mogen ontwikkelen.

We geloven in de formule: plezier + positief = progressie! Dit willen we centraal stellen in de onderbouw. We leggen graag uit hoe we dit willen bereiken.

In het kader van ‘Aandacht voor iedereen’ vinden wij het logisch dat elke jeugdspeler wekelijks dezelfde oefenstof krijgt aangeboden. Elke trainer in de onderbouw kan voor elke training oefenvormen via de digitale weg (wij gebruiken Teams) ophalen en voorbereiden. Als je als trainer hulp nodig hebt, neem dan contact met ons op.

De oefenvormen die worden aangeboden, maken onderdeel uit van een opleidingsplan, waarbij we vooral inzoomen wat nodig is per leeftijdsgroep en alle spelers krijgen dezelfde oefenstof aangeboden, ongeacht het niveau van de spelers.

De oefenvormen zijn allemaal gebaseerd op spelprincipes. Dat kun je ook omschrijven als een manier van voetballen. Wat doe je als je gaat aanvallen en wat doe je als gaat verdedigen. Dat klinkt wellicht ingewikkelder dan het is.

Per leeftijdsgroep liggen de accenten natuurlijk anders. Bij de jongste jeugd gaat het om spelen en leren en naarmate spelers ouder worden gaat het meer om toepassen en als ze ouder zijn om het uitvoeren van gerichte taken.

Bij de onderbouw houden we het eenvoudig bij aanvallen en verdedigen. We proberen met de oefenvormen spelers zodanig te trainen, zodat ze spelenderwijs gaan begrijpen wat er van hen verwacht wordt bij verschillende spelsituaties. De manier waarop we willen trainen en spelen noemen we spelprincipes.

Vanaf dit seizoen werken we in de hele Jeugdopleiding van Rohda Raalte met spelprincipes. Ze vormen de roodgele draad (technische structuur) van de opleiding en zorgen ervoor, dat spelers en het technisch kader ‘dezelfde taal’ gaan spreken als we het over opleiden van spelers en de manier van voetballen hebben.

De spelprincipes werken we uit in oefenstof per leeftijdscategorie, uiteraard rekening houdend met de specifieke leeftijdskenmerken. Dit geldt voor alle Rohda Raalte jeugdspelers. We hebben de spelprincipes opgenomen in een jaarplanning voor zowel de onderbouw, middenbouw (O11 t/m O14) als de bovenbouw (O15 t/m O19).

Veel termen en mooie intenties, maar hoe gaat dat in de praktijk werken en wat gaan onze jeugdspelers dan concreet op het veld doen.

Een training op basis van spelprincipes ziet er bijvoorbeeld als volgt uit.

  • Teamfunctie: we gaan ons in richten op aanvallen
  • Spelprincipe: dan is het belangrijk: wees creatief aan de bal
  • Accent: we leggen dan de nadruk op het uitspelen van een 1 op 1 situatie. Het is dan belangrijk dat de speler de bal zodanig leert aan te nemen dat hij/zij direct vooruit kan voetballen

Bij de onderbouw willen we alles doen om de kinderen balvaardig te maken en dat ze vertrouwd worden met de bal. Tijdens de warming up doen de kids techniekoefeningen, om hun balcontrole fijn te slijpen. Daarna trainen ze op het aannemen van de bal (de belangrijke eerste aanname). We leren de kids het zo aan dat de bal direct klaarligt voor een vervolgactie.

Zo’n eerste aanname wordt in de volgende stap geoefend met tegenstanders, zodat ze die vervolgactie (1 op 1 duel) in een dynamische omgeving onder weerstand leren uitvoeren.

In het daaropvolgende partijtje proberen de kids alle accenten (van eerste aanname vooruit tot 1 op 1 duel) van het getrainde spelprincipe (Wees creatief aan de bal) onder weerstand van tegenstanders in de praktijk uit te voeren.

Zo ziet een eerste training van de week er qua opbouw uit. Trainers kunnen daarvoor zelf oefeningen bedenken (die voldoen aan het spelprincipe), of ze halen ‘kant-en-klare’ oefeningen van Teams die daar door de TC-ers zijn neergezet.

De tweede training van de week bestaat uit een carrousel vorm (ook met de spelprincipes als uitgangspunt).

De oefeningen daarvoor zijn door de veldcoördinator (trainer van her 1e team uit de leeftijdscategorie) in overleg met de TC-ers gemaakt. Ter voorbereiding op de carrousel krijgen de trainers die oefenstof toegestuurd.

Op zo’n carrousel avond traint elk team in de betreffende leeftijdscategorie dezelfde oefeningen. Hiermee proberen we de ook de minder geoefende trainers te helpen. Het gaat ons om het ontwikkelen van de kinderen en dan gaat er vooral om dat we volgens vastgestelde oefenstof en discipline gaan handelen.

Zo bereiden we vanaf de onderbouw elke speler voor op de manier van voetballen, zoals we die voor Rohda Raalte graag willen zien. Dit is aanvallend en aantrekkelijk willen spelen, met een gezonde wil om te willen winnen. De eerste trainingscyclus is al gestart op maandag 5 september.

Wij hebben er heel veel zin in en helpen jullie graag!

Voetbalgroet,

Johan Rambi en Paul Schrijver

Technische Coördinatoren Onderbouw

P.S. Vragen over spelprincipes, jaarplanning en het opleiden in de onderbouw? Wij zijn op elke training en tijdens wedstrijden langs het veld aanwezig Schroom niet om ons even aan te schieten mocht je vragen hebben of als je hulp nodig hebt.

Voor jou geselecteerd

Naar boven