Nieuws

Een voetbalregio in ontwikkeling

Met maar liefst 76.595 leden, is regio 3 één van de grootste KNVB-regio’s van het land. Daarbij kent de regio een hoge voetbalparticipatie en de aanwezigheid van het kenmerkende ‘Noaberschap’. Reden genoeg om trots te zijn op ons voetballandschap! Ook komend seizoen zetten wij ons weer in voor alle voetballers, voetbalsters en vrijwilligers in onze mooie regio.

Regio 3
Om verenigingen optimaal te kunnen ondersteunen, heeft de KNVB verenigingen in Nederland opgedeeld in achttien regio’s. Regio 3 bestaat uit een verscheidenheid aan voetbalculturen. Grofweg wordt aangehouden dat alle gemeenten tussen Assen en Deventer vallen in deze regio.

Voetbalparticipatie
Regio 3 heeft de één na hoogste voetbalparticipatie van het land, namelijk 8,6%. Dit betekent dat van alle inwoners (832.315) er 61.031 spelend lid zijn van een voetbalvereniging per 1 juli 2023. In de gemeenten Dalfsen, Hardenberg, Hellendoorn, Raalte, Twenterand en Wierden is de voetbaldeelname zelfs hoger dan 10%. In de gemeente Emmen (7170) en Deventer (5846) voetballen in absolute zin de meeste voetballers en voetbalsters. Daarnaast zijn er nog meer dan 15.000 niet spelend lid, maar bijvoorbeeld wel betrokken als vrijwilliger.

Groei (door de kracht van verenigen)
Het afgelopen seizoen is het ledenaantal in regio 3 gegroeid. Waar op 1 juli 2022 nog 59.384 actieve leden waren, is dit aantal per 1 juli 2023 gestegen naar 61.031. Een mooi ontwikkeling!

Gebleken is dat de meeste verenigingen in staat zijn om in behoefte van hun leden te voorzien en weten te anticiperen op ontwikkelingen in hun omgeving en de maatschappij.

Verenigingen hebben de afgelopen jaren laten zien hoe weerbaar en krachtig ze zijn. Veel clubs hebben er alles aan gedaan zoveel mogelijk te blijven voetballen, te blijven verbinden en overleefden financieel moeilijke tijden. Natuurlijk is het soms een uitdaging, komt het vaak neer op een beperkte groep vrijwilligers, besteden bestuurders meer tijd dan ze vooraf hadden gedacht en gedragen leden zich soms als klanten. Maar iedere week wordt er gevoetbald en brengen verenigingen miljoenen mensen op de been voor de mooiste dag van de week! Dat willen we borgen voor de toekomst, door mensen op te leiden, te verbinden en te coachen.

Voor jou geselecteerd

Naar boven