Nieuws

Kevin Blom bezoekt scheidsrechters Rohda

Het doet de wenkbrauwen wel even fronsen, als daar op zaterdag 13 februari opeens topscheidsrechter Kevin Blom het sportpark Tijenraan opstapt. Het is nog redelijk vroeg in de ochtend. Zou hij een wedstrijd fluiten van wellicht Rohda A1? Een kind herkent hem van televisie, wijst hem na en zegt wat tegen zijn vader. Hij knikt en wenst mijnheer Blom een goedendag. Dat gaat ook wel eens anders, want dan wordt hij een hi-ha-hondenlul genoemd. Juist daarom is hij in Raalte. Om te praten over respect, normen en waarden.

14111442195_6b6e22f29e_k

Het gebeurt wel vaker, dat de KNVB haar scheidsrechters op pad stuurt om in den lande te vertellen respect, normen en waarden op het voetbalveld. Vaak is daar niet direct een aanleiding voor, maar staat zo’n bezoek in het teken van ‘de week van het respect’ of ‘de maand van de scheidsrechter’. Bij het bezoek van Kevin Blom aan het scheidsrechterscorps van Rohda Raalte was de aanleiding – helaas – wel heel direct. Een negatieve aanleiding op één van onze sportvelden bracht de scheidsrechter naar Raalte.

Het is zaterdag 28 november als Rohda Raalte F5 het in een kampioenswedstrijd opneemt tegen Sallandia F1 en er dingen gebeuren die op een sportveld niet thuishoren. Aanvankelijk verloopt de wedstrijd kalm, er wordt over en weer gescoord en doelpunten worden gevierd als zijnde winnende goals in de Champions League finale. Tot vijf minuten voor tijd bij een 2-2 stand scheidsrechter Jordy Buis resoluut naar ‘de stip’ wijst. Penalty voor Rohda Raalte na een vermeende handsbal van één van de Sallandia-spelertjes.

De coach van Sallandia had dit alles zien gebeuren, was het kennelijk met de beslissing van Jordy niet eens en moest dit in zijn ogen op een agressieve, wilde manier duidelijk maken. Het taalgebruik aan het adres van de scheidsrechter was niet van de lucht. Onze jeugdige scheidsrechter, spelers (F-jes nog) en diens ouders stonden perplex. Hier was sprake van gedrag dat bij Rohda Raalte en bij geen enkele voetbalclub getolereerd wordt.

Gert-Jan Siebelink, vader van een van de jongens bij F5 en werkzaam bij ARAG, had alles gadegeslagen en zette in de daaropvolgende week het één en ander in werking. Vanuit zijn functie bij ARAG – sponsor van de Nederlandse topscheidsrechters – werd het voorval uitgelegd aan Kevin Blom. Die vond gelukkig ook dat er wat terug moest worden gedaan. En dus stapte hij op 13 februari zomaar sportpark Tijenraan op.

Tijdens de bijeenkomst werd het voorval van Jordy Buis belicht en werd hem een hart onder de riem gestoken. Ongeveer dertig aanwezige scheidsrechters luisterden aandachtig naar de lezing van Blom, waar hij inging op zijn eigen ervaringen en uiteen zette wat een scheidsrechter wél en níet doet. Jordy Buis kreeg uit handen van Blom een nieuw officieel scheidsrechtershirt , in de kleur van ARAG (geel dus). Ook waren er mooie woorden namens de scheidsrechterscommissie voor Jordy Buis, Kevin Blom en Gert-Jan Siebelink. Allemaal kregen zij een kleine attentie.

Het is jammer dat een negatief voorval de reden is geweest voor zo’n bijeenkomst, maar het heeft Rohda Raalte geleerd dat dergelijke momenten heel leerzaam zijn en dat je met een beetje goede wil iets negatiefs in iets positiefs kan ombuigen!

Voor jou geselecteerd

Naar boven